Familie van der Zwan 

 

Ik heb de gegevens gedeeltelijk zelf uitgezocht en ik heb ook gebruik gemaakt van twee reeds bestaande websites. Deze zijn anno juni 2017 niet langer "in de lucht".

De websites waar ik informatie vanaf heb gehaald zijn: http://home.orange.nl/vanduijvenboden/familievanderzwan.html  & van de uitgebreide site van http://www.denblauwenswaen.nl/public/sites/dutch/family/man/van_der_zwan.htm 

Mede om de reden dat het echt heel jammer is van alle gedane moeite van deze mensen om hun stamboom uit te zoeken ben ik zo vrij om met eigen aanvullingen het wederom op het internet te zetten.

 

Ik heb de hierna volgende verzameling van gegevens bijeen gebracht voor een kennis en haar moeder.

Op Scheveningen komt de familienaam van der Zwan veel voor.

Men onderscheid vier verschillende families, namelijk de nakomelingen van:
- Arie Cornelisse van der Swan, geboren ca. 1580, verdronken en gebleven op zee 1633;
- Arie Jacobsz van der Swan, lijndraaier, ook Adriaen genoemd geboren ca. 1580;
- Kerving Joppe Overklift, (mogelijk als zoon van Job Jacobsz gedoopt op 9-11-1670 en/of kleinzoon van Jacob Arents "van der Swan alias den Uijl"), visser ten haring.
- Crijn Pieters, afkomstig uit Ter Heide, hij koopt in november 1635 een huis op Scheveningen. Ook zijn nakomelingen gaan in de 18e eeuw de naam "Van der Zwan" dragen.

Uitleg over het familiewapen:

Voor de nazaten van de broers Pieter Francke en Teunis Francke van der Zwan is door Fred van der Zwan in 1975 een familiewapen ontworpen.

De beschrijving:
In azuur (blauw) een versmalde gouden keper, er boven een goud gekroonde zilveren haring met een druppel zout onder zijn bek, er onder een zilveren staande zwaan met opgeheven vlucht, gebekt en gepoot van keel (rood). Het helmteken is een vlucht, in het midden gedekt door een rode Sint Jacobsschelp. De kleuren van de dekkleden en het helmteken zijn zilver en blauw.

Naar de stamboom